New AdoRDD (free)

gibaf
Posts: 15
Joined: Thu Sep 21, 2006 2:04 pm
Location: Brasil - Toledo - PR
Contact:

Post by gibaf »

No Postgres nao funciona, nao ?

Grato !
pauloperes
Posts: 16
Joined: Tue Aug 08, 2006 6:31 pm

Comando Seek

Post by pauloperes »

Como utilizar o comando SEEK?
informativa
Posts: 2
Joined: Wed Sep 12, 2007 4:55 pm

Append

Post by informativa »

I encontered a small problem with the append command if a table has been created with fields that do no accept null. I think this is due to RecordSet:Update() in the ADO_APPEND function. An error message is shown for each conflicting field. My tests a being done with MSSQL. Am I doing something wrong?
User avatar
Rick Lipkin
Posts: 2397
Joined: Fri Oct 07, 2005 1:50 pm
Location: Columbia, South Carolina USA

Post by Rick Lipkin »

There was a recent fix to the underlying ADO class that allowed ctod(" ") to be stored as null on Ms Sql .. It was fixed since the release of xHarbour 99.71 and should be out in the next binary release.

If you need the fix .. e-mail me at lipkinrm29063@yahoo.com

Rick Lipkin
SC Dept of Health, USA
User avatar
kokookao2007
Posts: 59
Joined: Thu May 17, 2007 8:27 am

Post by kokookao2007 »

HI Antonio:

2 problems of adrdd smaple
1.I try to edit ADO database to Tcbrowse(), but "CHAR" Transfer from dll.ch

USE (FILE_TH+"Test.mdb") VIA "ADORDD" TABLE "Tabla1" ALIAS ADO_DBF

DEFINE DIALOG oDlg RESOURCE "D_STAND_BROWSE" ;
TITLE "ADO DATABASE"

REDEFINE COLUMN BROWSE oBrw ID 201 OF oDlg ;
FONT oBR_FONT ;
MESSAGE "ADO DATABASE" ;
UPDATE

ADD COLUMN TO BROWSE oBrw DATA ADO_DBF->CHAR ;
HEADER "CHAR" SIZE 120
//DLL.CH transfer ADO_DBF->2
//#define CHAR 2
2. Can't Add ADORDD DATABASE

ADO_DBF->(DBAPPEND()) // Runtime error
ADO_DBF->CHAR := "ABCDES"
ADO_DBF->NUM := 1234
ADO_DBF->LOG := .T.
ADO_DBF->DATE := CTOD("2007/12/01")

error.log:

Error description: Error ADODB.Recordset/16389 E_FAIL: ADDNEW
Args:

Stack Calls
===========
Called from: win32ole.prg => TOLEAUTO:ADDNEW(0)
Called from: => ADO_APPEND(470)
Called from: => DBAPPEND(0)

Best Regards
--------------------------------------------------------------
kokoo KAO
informativa
Posts: 2
Joined: Wed Sep 12, 2007 4:55 pm

Post by informativa »

Rick Lipkin wrote:There was a recent fix to the underlying ADO class that allowed ctod(" ") to be stored as null on Ms Sql .. It was fixed since the release of xHarbour 99.71 and should be out in the next binary release.

If you need the fix .. e-mail me at lipkinrm29063@yahoo.com

Rick Lipkin
SC Dept of Health, USA
Thanks for the offer, but I do not want to store null. The problem is that if I use dbappend() the update is done before the fields are stored so it raise errors for the not null condition. I solved it working directly on the recordset with the function AddNew() and fields("fieldname"):value.
Rgds.
Rochinha
Posts: 309
Joined: Sun Jan 08, 2006 10:09 pm
Location: Brasil - Sao Paulo
Contact:

Post by Rochinha »

Antonio

I´m using Harbour 45, last build of ADORDD, but this error occurs:

Code: Select all

Error: Unresolved external '_hb_rddGetWorkAreaPointer' referenced from USRRDD.LIB|usrrdd
This function _hb_rddGetWorkAreaPointer don´t exists in my RDD.LIB or USRRDD.LIB.

What to do?

My application run fine with this build.
User avatar
JC
Posts: 445
Joined: Thu Feb 21, 2008 11:58 am
Location: Brazil
Contact:

Post by JC »

Dear Antonio

When I compile my application with the ADORDD, I get this error:

Code: Select all

Application
===========
   Path and name: C:\apps\ADORDD\adordd01.exe (32 bits)
   Size: 1,371,648 bytes
   Time from start: 0 hours 0 mins 0 secs 
   Error occurred at: 17/07/2008, 17:28:09
   Error description: Error ADODB.Connection/16389  E_FAIL: OPEN
   Args:
     [   1] = C   DRIVER={MySQL ODBC 3.51 Driver};server=127.0.0.1;database=dbado;uid=userado;pwd=pwdado

Stack Calls
===========
   Called from: win32ole.prg => TOLEAUTO:OPEN(0)
   Called from:  => ADO_OPEN(241)
   Called from:  => DBUSEAREA(0)
   Called from: main.Prg => MAIN(119)
What is this??
Peace and lighting!

Júlio César M. Ferreira

FWH 8.10 / xHB 1.1.0 / xDevStudio 0.72 / Pelles C 5.0.1 / SQLLIB 1.9
User avatar
Antonio Linares
Site Admin
Posts: 37481
Joined: Thu Oct 06, 2005 5:47 pm
Location: Spain
Contact:

Post by Antonio Linares »

Julio,

It means that ADO was not able to open your database with the connection details that you have provided
regards, saludos

Antonio Linares
www.fivetechsoft.com
User avatar
JC
Posts: 445
Joined: Thu Feb 21, 2008 11:58 am
Location: Brazil
Contact:

Post by JC »

Antonio Linares wrote:Julio,

It means that ADO was not able to open your database with the connection details that you have provided
Antonio. I have a database in mysql with "adodb" name.
With SQLLIB, I can access this database. But, with ADORDD not.

This is my codification:

Code: Select all

REQUEST ADORDD
rddSetDefault( "ADORDD" )

USE ADODB VIA "ADORDD" TABLE "users" MYSQL FROM "127.0.0.1" USER "adordd" PASSWORD "adordd"

browse()

USE
ADORDD! This is my freedom of everything ;)
Thanks for all Antonio!

PS.: I have installed the mysql-connector-odbc-5.1.4-win32. My version of mysql is "5.1.23-rc-community" but still not work.

When I'm changed the respective lines with "MySQL 5.1 ODBC Driver"... the application, when executed, returns the following message:

"Error ADODB.Recordset/16389 E_FAIL: RECORDCOUNT from Errorsys, line 0"
Peace and lighting!

Júlio César M. Ferreira

FWH 8.10 / xHB 1.1.0 / xDevStudio 0.72 / Pelles C 5.0.1 / SQLLIB 1.9
User avatar
JC
Posts: 445
Joined: Thu Feb 21, 2008 11:58 am
Location: Brazil
Contact:

Post by JC »

Dear Antonio...

I have installed the mysql-connector-odbc-3.51.26-win32 and the connection works fine!

With this command:

Code: Select all

USE adodb VIA "ADORDD" TABLE "users" MYSQL FROM "127.0.0.1" USER "adodb" PASSWORD "adodb"

browse()

USE
But, when I try to use the ALIAS reference... the execution returns this error:

Error ADOX.Catalog:TABLES:KEYS/16389 E_FAIL: COUNT from Errorsys, line: 0

This error occurs when I try to use the command syntax like this:

Code: Select all

USE adodb VIA "ADORDD" ALIAS USER TABLE "users" MYSQL FROM "127.0.0.1" USER "adodb" PASSWORD "adodb"

( USER )-> ( browse() )

USE
Thanks Linares!!
Peace and lighting!

Júlio César M. Ferreira

FWH 8.10 / xHB 1.1.0 / xDevStudio 0.72 / Pelles C 5.0.1 / SQLLIB 1.9
User avatar
gkuhnert
Posts: 274
Joined: Fri Apr 04, 2008 1:25 pm
Location: Aachen - Germany // Kerkrade - Netherlands
Contact:

Error: UR_SUPER_ADDFIELD Error-Message

Post by gkuhnert »

Hi,

I'm testing with mysql right now and used the example programm:

Code: Select all

#include "adordd.ch"
#include "FiveWin.ch"

REQUEST ADORDD

function Main()

   USE testcto VIA "ADORDD" TABLE "TABLE1" MYSQL;
      FROM "localhost" USER "kuhnert" PASSWORD "kuhnert"

   Browse()

   USE

return nil
and get thist error-message:
Application
===========
Path and name: D:\fw804\fwh\samples\adosql.exe (32 bits)
Size: 1,508,864 bytes
Time from start: 0 hours 0 mins 0 secs
Error occurred at: 08/26/08, 12:20:51
Error description: Error ADORDD/1003 Argument error

Stack Calls
===========
Called from: => UR_SUPER_ADDFIELD(0)
Called from: adordd.prg => ADO_OPEN(294)
Called from: => DBUSEAREA(0)
Called from: adosql.prg => MAIN(9)

System
======
CPU type: Intel(R) Pentium(R) 4 CPU 2.60GHz 2600 Mhz
Hardware memory: 767 megs

Free System resources: 90 %
GDI resources: 90 %
User resources: 90 %

Compiler version: xHarbour build 1.1.0 Intl. (SimpLex)
Windows version: 5.1, Build 2600 Service Pack 1

Windows total applications running: 0

Variables in use
================
Procedure Type Value
==========================
UR_SUPER_ADDFIELD
Param 1: N 1
Param 2: A Len: 5
Local 1: U
Local 2: N 0
ADO_OPEN
Param 1: N 1
Param 2: A Len: 8
Local 1: A Len: 14
Local 2: C "testcto"
Local 3: A Len: 5
Local 4: U
Local 5: U
Local 6: O Class: TOLEAUTO
Local 7: N 2
Local 8: N 1
DBUSEAREA
Param 1: L .F.
Param 2: C "ADORDD"
Param 3: C "testcto"
Param 4: U
Param 5: U
Param 6: L .F.
MAIN

Linked RDDs
===========
DBF
DBFFPT
DBFBLOB
DBFNTX
ADORDD

DataBases in use
================

Classes in use:
===============
1 HASHENTRY
2 HBCLASS
3 TOLEAUTO
4 ERROR
5 HBOBJECT
6 TREG32

Memory Analysis
===============
119 Static variables

Dynamic memory consume:
Actual Value: 0 bytes
Highest Value: 0 bytes
Anyone an idea?
Best Regards,

Gilbert Kuhnert
CTO Software GmbH
http://www.ctosoftware.de
User avatar
Antonio Linares
Site Admin
Posts: 37481
Joined: Thu Oct 06, 2005 5:47 pm
Location: Spain
Contact:

Post by Antonio Linares »

Gilbert,

Try it with "127.0.0.1" instead of "localhost"
regards, saludos

Antonio Linares
www.fivetechsoft.com
User avatar
gkuhnert
Posts: 274
Joined: Fri Apr 04, 2008 1:25 pm
Location: Aachen - Germany // Kerkrade - Netherlands
Contact:

Post by gkuhnert »

Antonio,

same error message...
Best Regards,

Gilbert Kuhnert
CTO Software GmbH
http://www.ctosoftware.de
Willy
Posts: 117
Joined: Thu Mar 02, 2006 11:06 am
Location: Belgium

Post by Willy »

Hello Antonio,

What is the status of this project.

Can we assume that we can use it with no restrictions.

Greetings,

Willy.
Post Reply